Filmer



Några av veckans filmer på bio i Cullera. Förra veckan var det Millennium 1 som jag missade och är nu på god väg att missa Millennium 2.

Bio



Biografen i Cullera ligger långt från centrum i närheten av järnvägsstationen och Mcdonalds och två varuhus.
Det finns fyra biosalonger. Biljetterna kostar mellan sex och åtta euro.

31 oktober



I dag är det ingen helgdag här. Jag har sett folk gå in på kyrkogården med jätteblomsterarrangemang men annars inget ovanligt men på vissa krogar har man satsat på Haloween som här på ungdomskrogen Dayton som byggt en helt ny vägg kvällen till ära.

Ikea

Gårdagens och dagens huvudnyhet är att Ikea ska bygga ett varuhus i Valencia för några hundra miljoner. Olika tevesoffor tycker till med rynkade pannor. Folk på gatorna hurrar både för arbetstillfällen och för billigare möbler.

Äntligen klar



Nu är balkongen klarreparerad. Det firade vi genom att duka upp vår middag där. Som ni ser äter man mycket fisk här, laxfjärilar och langostines bland annat.

Den 30 oktober



Eftersom vi haft byggjobbare hemma har vi försökt flytta oss till olika ställen. Idag blev det stranden här hemma.
Vattnet i havet är fortfarande varmt.

Jul på Consum



Vad jag vet är det långt till jul men Consum är väl förberedd med massor av chokladkalendrar och därutöver många bord med julgodis och kakor.

Consum



Här handlar vi oftast. Consum ligger bara några steg från oss.

Svenska och andra språk

Jag har inte talat svenska med någon annan än B på över två månader om man bortser från ett par telefonsamtal med Frida. Jag vet inte om det är därför jag börjat tänka mycket på engelska vilket är fullkomligt idiotiskt eftersom ingen här talar det språket, inte ens tvreklamen.
Jag kan också använda en massa tid till att försöka avgöra om något ord är spanska eller italienska som båda är språk som jag i princip inte kan. Som jag tidigare sagt har jag ingen chans att skilja på spanska och valenciana.
Därför blev jag glad igår kväll när jag i trappan mötte en ung fransyska vars hund jag höll i när hon hämtade sin cykel. Alltså franska kan jag inte heller mer än italienska men jag visste i alla fall vilket språk det var och vad god kväll och tack heter. Så det sa jag många gånger.

Byggarbetarna har väckt oss igen tidigt. Idag går flykten nog till stranden. Solen skiner och just nu är det 26 grader ute.

Gandia



En lång, lång esplanad går genom stadens centrum. Då och då hittar man trevliga kafeer. Från esplanaden kan man lätt ta in på de många gågatorna och affärerna.

Carrefour i Gandia



Den första större staden söderut på kustenheter Gandia. Det är cirka tre mil dit. Staden är ungefär i Växjös storlek, 80000 invånare. Gandia är också som Valencia en vacker stad med fina parker och många gågator i centrum. Vi brukar då och då åka dit fast mest till Carrefour som är en stor affär med allt i. När vi var på den andra kusten, Costa Brava, handlade vi också ibland i Carrefour fast då hette det något annat innan jätten Carrefour tog över de flesta stora köpcentrum både i Spanien och i Frankrike. Den affär som vi handlade i på Costa Brava låg utanför Figueres ( ni vet där Salvador Dali-museet finns ) mitt på landet bland åkrarna som luktade gödsel. Därfor fick affären internt i familjen heta "bajsmercado".
I Gandia luktar det inget särskilt. Idag har jag handlat en tröja och en klänning och vatten där.

Renovering eller reparation?



Så här ser vår balkong ut just nu. Klockan åtta kommer byggmästaren, i alla fall kallas han för maestro av de andra byggjobbarna, en ung kille med raska steg. Han riggar upp sin lilla radio och lyssnar sedan motsvarande P4.
Vad han gör är lite oklart för mig. Han hackar upp vissa delar av murbruket och murar sedan om allt. Jag skulle ju vilja veta mer om hans jobb och så men språket sätter stopp. Var är den perfekta ordlistan, Håkan?

Så här började vår turistdag i Valencia


Jungfrutorget



En av de mest kända platserna i det gamla Valencia där vi vistades igår. Staden är ju stor som Stockholm och mycket vacker. En lång sandstrand och ett stort hamn gränsar staden mot havet. Det finns flera speciella moderna hus med museer och annat på ett annat håll i staden. Nästa turistdag får gå dit.

Järnvägsstationen



Från Valencia kan man också åka med sådana där snabbtåg med flera hundra kilometer i timmen men mest går det vanliga tåg bland annat till Barcelona och Madrid.
Tunnelbanestationen är precis utanför. Man kan åka tunnelbana bland annat till flygplatsen. Det vet ju Anna som ett år åkte med sin jättepackning åt fel håll först.

Saluhallen i Valencia



På bilden ser man en del av en jättesaluhall i Valencia med avdelningar för grönsaker, kött, fisk och diverse mat.
Också i Cullera finns en saluhall med allt i men mycket mycket mindre.

Valencia



En dag som turist i Valencia. Historiska sedvärdheter, kaffe och lunch ute mitt i stan, stora varuhus. B köpte kläder. Kan kära flickor gissa vad?
Vi har varit i Valencia tidigare också men inte riktigt besökt katedraler och saluhallar. Mest har vi kört fel. Idag var ett undantag. Vi hade i förväg bestämt vilken del av staden vi skulle ägna oss åt.
Parkeringshuset kostade 14 euro. Tågresa tor från Cullera kostar 4 euro per person.


Vi flyr till storstaden

Prick klockan åtta kom hantverkarna som behöver vara också på vår balkong för att jobba med grannens. Vem har sagt att spanjorerna inte håller tider?
Nu flyttar vi oss över dagen till Valencia. Idag är det mulet men mycket varmt. Perfekt dag för storstaden.

Iakttagelser i slutet av oktober

Nu är det dags att renovera lägenheter. Vår granne håller på att glasa in sin balkong. Andra i huset bygger om, gör öppna spisar och annat. Ett vanligt sällskap i hissen är cementsäckar och tegelstenar och sånt. Det låter överallt. Det är ju inga trähus där man spikar utan betong och sten.
Det är också tid att ha blommor på balkongerna. Det man säljer just nu påminner mig om maj i Sverige.
Också inomhus ska man förnya sig. Valenciaområdet är Spaniens möbelrike med massor av små och stora möbelvaruhus. Hit kommer ingen Ikea. Det har man bestämt. Alicante har gått med på att bygga ett Ikeavaruhus visserligen under möbelhandlarnas protester.
Man skördar apelsiner. Det gör man visst året om. Vart apelsinerna tar vägen kan man undra. Går allt till export till juicefabrikanterna och till Hemköp i Alvesta? Här hittar man dem sällan. Consum säljer apelsiner från Sydafrika och mandariner från Marocko.
Valenciariset finns överallt. Inget Uncle Ben här inte. Det är fortfarande en gåta för mig hur man skördar riset.
I slutet av oktober ska man också handla höst-och vinterkläder. Klädbutikerna har massor med stickade plagg och skobutikerna säljer massor av moccastövlar. Jag går i kort kjol och linne.
Nu är det igen dags för stranden och havet.

Om vädret igen



Sommaren fortsätter men det är inte vanligt här heller. Teve visar inslag om andra extrema höstar i slutet av oktober. För 27 år sedan var det regn och regn och jätteöversvämningar i Valencia och runtomkring. Det finns ett antal floder här som fortfarande har en tendens att svämma över. Då 1982 var det långt över en meter vatten i själva staden och människorna drunknade.
För ett år sedan var det en decimeter snö i städerna i inlandet på detta område. Nu är det alltså närmare trettio grader och strålande sol. Vad som är normalt för denna tid på året vet jag fortfarande inte.

Zlatan

I stort sett varje dag pratar man på tv om Ibrahimovic och mål han gjort denna dag. Mycket beröm.
Varför gör han inte mål när han spelar i landslaget? Det kan väl inte bero på lagkompisarna.

Sommar i vintertid



Jag vet inte vad hon heter här, Britt, Juanita eller Mercedes men sommaren är tillbaka. Hett redan på morgonen.
Det är bara att ta fram de tunnaste sommarkläderna och veva ner markiserna.

En alldeles vanlig lördag i oktober i Cullera



Frukost på balkongen, morgonpromenad på stranden i solen, lite städning, ett par timmar på stranden och en dopp i havet, afrikanerna hade sina klädaffärer på stranden, lunch hemma, siesta med boken, handla på Consum, utflykt till en ort vid floden, kaffe på ett litet ställe på gatan, middag på kvällen på en strandrestaurangs uteservering, svärdfisk, sallad mm, promenad på stan, kaffe hemma på balkongen, lite teve och fortfarande nu nästan halv tolv på natten är det 23 grader ute.

Kaffe 2



Närmast rätt svar kom Lena som visserligen var den enda som svarade.
B dricker cafe con leche ( kaffe med mjölk ) och jag cortado ( kaffe ( espresso ) med en liten skvätt mjölk.
Första priset, en kopp valfritt kaffe på valfri restaurang i Cullera.

Ibland dricker jag cafe solo som är svart kaffe. Några andra sorter kaffe är inte vanliga här utom de tre nämnda.

För tre år sedan var vi i Italien några veckor.  Jag hade i Sverige lärt mig namnen på alla möjliga kaffesorter i italienska kafeer. Men i vanliga städer i Italien kände man till två: capuccino och espresso. varje kafeägare hade greppen och måtten i händerna.
Cafe latte, macciato etc finns hos de svenska baristorna.

PS Beställ inte en latte i Italien om du inte är beredd att dricka ett glas mjölk

Fredageftermiddag

Mitt i siestan här, ett par timmars jobb kvar där. Om två timmar har affärerna öppnat igen. Restaurangerna rustar till att möta semesterlägenhetsinnehavarna i helgen.
Solen skiner, över 20 grader. Stormvarning men än så länge bara vanlig vind. På andra håll full storm. I Calpe har en flicka drunknat.
Arbetslösheten har sjunkit till under 18 procent. Ja, jag menar arton och inte åtta.
Väldigt, väldigt många trebarnsfamiljer måste klara sig för 500 euro ( c 5000 kronor ) i månaden, inklusive allt från boende till mjölk.
Vi har ätit dyr skinka, fin mortadella, dyr ost, varmt bröd och gott vin till lunch.
Rättvist?

Frukt



Den billigaste frukten just nu är persimon som väl kallas för sharonfrukt i Sverige. Här är de dubbelt så stora.

Varmt ute, kallt inne



Ute är det över 20 grader, sol, och mycket vind. Inomhus är det kallt. Lägenheterna här har inget värmesystem. Vi har en omvänt ac som kan blåsa in varmluft. Nu förstår jag varför affärerna och marknaderna har så många pyjamasar och fleecedräkter.
Jag har också försett mig med en morgonrock, en pyjamas och varma sockor. Allt "made in China"
Än tänker jag inte ge upp min frukost på balkongen.

Jag har sett en sfi-lärare

är jag säker på. I huset mittemot längst ner finns som jag tidigare sagt något som heter Flyktinghjälpen. Vi har fortfarande inte tagit reda på vad de gör även om man kan väl räkna med att de som jobbar där talar engelska.
Dit går varje dag västafrikaner med mappar under armarna.
Igår såg jag från min observationsplats på balkongen i nionde våningen en kvinna mellan 30 och 40 klädd i jeans komma ut från detta kontor. Hon var troligen på väg till lunch eller något annat eftersom hon tittade ideligen på klockan. Men hon kom inte iväg utan blev stoppad av afrikaner som tog fram väl vikta papper ur bakfickan eller ur mapparna och de ville tala just med henne och inte med någon annan på kontoret även om hon försökte hänvisa dem dit. Och hon tittade i pappren och förklarade och förklarade och ritade fyrkanter upp i luften, ni vet dem som kan betyda hus, blankett, suddgummi, gata, dörr osv.
Dessutom såg jag när hon så småningom kom iväg och tillsammans med en arbetskamrat  precis runt hörnet fick ett hysteriskt skrattanfall. Alla symtom stämmer på en sfi-lärare.
Fotnot: sfi = spanska för invandrare

Kaffe



I stort sett varje dag dricker B och jag kaffe på något ställe ute. Bilden visar det vi beställer.
Vem dricker vad? Vad tror ni?
En mer avancerad fråga: Vad heter det vi dricker?

Det första flygplanet



kopian står i "min park." Texten i förra inlägget handlar om detta.

Tvåspråkighet



Jag växte upp i ett land där allt från texten i mjölpåsar till gatuskyltar stod på två språk fast ett av språken var dominerande på olika delar av landet. Nu lever jag igen mitt i tvåspråkighet eller enspråkighet eftersom ett av språken, valenciana dominerar fullständigt. Officiella skyltar som den här som beskriver den första flygaren i Spanien står också på riktig spanska eller kastilianska som det heter. Skillnaden mellan min barndoms språk och nu är att jag i mitt första hemland kunde förstå de båda språken och här förstår jag inget av dem eller vet inte vad det är av språken folk talar.

I vilket fall hade jag ett samtal med min granne med hunden i hissen igår:
Jag: Vad heter? ( Jag klappar hunden)
Grannen: Granela
Jag: Baby?
Grannen: No, dos anos ( Hur skriver man det där konstiga n med våg över? )
Jag: Oh, dos anos!
Grannen: Bueno
Jag: ( med viss tvekan med tanke på det där ordet som finns i tandborstpaketet) Mucho suave.
Grannen: Si, suave
Sen gick vi till var sin dörr och sa adios.

Dagens boktips



Till alla som jobbar inom äldrevården eller har anhöriga som har hemtjänst: Ragnar Thoursie: Sånger från äldreomsorgen

Jesus är avpolletterad



Vår hyresvärd heter som sagt Pepe Smith och bor i England. Vi hade dragit slutsatsen att hans pappa är engelsman och mamma spanjorska. Häromdagen kom hans föräldrar som bor i Valencia för att se alla de fel som vi klagat på. In kom en liten blek engelska och en stor svart man. Mamman gick in för att försvara sin son och klaga på tidigare hyresgäster under tiden pappan gick ut och köpte en ny duschslang i stället för den av Jesus med silvertejp och annat bandage lagade. Sen skulle Jesus komma och fixa resten.
Ingen Jesus har kommit.
Men i morse ovanligt tidigt för att vara i Spanien kom det in två raska valenciana- (= katalanska ) talande män med en ny spis som de höll på att montera i timmar plus att de bytte ut de trasiga spolknapparna på toaletterna och ska komma tillbaka senare för att laga fönsterluckan i sovrummet.
Jesus är nog inte så praktisk. Det har väl ingen trott heller.

Till minne: De stulna apelsinerna


Hästar

Lite rättelser och tillägg till förra inlägget. Jag menar förstås att det var hundratusentals människor i Madrid. Demonstranterna själva räknade till miljoner och polisen till några hundra tusen.
Dessutom är det inte bara Italien som har en enväldig härskare utan också Frankrike där Sarcozy ( nu kommer jag inte ihåg hur man stavar namnet) har en alldeles egen lag som gäller bara honom.

Men nu till hästar. Hela dagen har det varit en massa hästar i stan ( något för Frida och andra hästmänniskor), hästar och vagnar av alla det slag, ryttare och ännu fler ryttare.  Inte en ridhjälm i sikte. De har ridit/åkt i en kortege förbi vårt hus. Vi som bor här hängde på våra balkonger som på den bästa läktaren. Jag frågade min granne med min perfekta spanska: Vad är? och fick ett långt svar på något av språken som jag tyvärr inte förstod alls utan log bara och sa: Si.
Det händer många saker här som jag inte vet om de sker varje år eller bara just nu och ännu mindre varför. Hästdagen kanske klarnar nästa lördag när man ser programmet Cullera hela veckan på tv. Om hästar står det i alla fall inget om i kulturkalendern som jag "läser" noga.

Det konservativa Spanien

Spanien styrs av en socialistregering med Zapatero i spetsen men den konservativa oppositionen är stor och synlig. Ni har väl också sett och hört om den fullständigt groteska demonstrationen med hundratals människor i Madrid. De demonstrerade mot regeringens förslag till fri abort. Dessa grupper skrämmer mig. Man ska kanske vara glad att det inte finns någon Berlusconi här. Det har kanske italienarna i sitt land kommit på äntligen också.
Cullera har en högerstyrning. Borgmästaren är en medelålders man i kostym och blänkande skjortor och slipsar och syns i nästan varenda nyhet på Culleras egen tevekanal där han, Ernesto Sanjuan ler sitt bländvita leende som inte ser äkta ut i tänder eller i hjärtat.
Idag är det en stor löptävling här i det vackra men inte över 20-gradiga vädret. B glömde att anmäla sig så han är inte glad idag.

Skrivna och oskrivna böcker



Det är fotboll på teve, Valencia - Barcelona. Jag har hört Zlatans namn minst åtta gånger fast han har knappt varit på planen.
Men jag tänker på annat. Det finns massor med "göra upp" böcker, sådana som folk kanske känner att de måste skriva för att bli av med något som skaver, göra avslut. Under de senaste åren har flera kända personer och riktiga författare gjort upp med sin barndom, förhållandet till pappa eller mamma. I år är det mest mormor som man skriver om. Därutöver finns det böcker som är skrivna av människor som känt sig felbehandlade på arbetsplatserna, i politiken osv. Det kanske är ett sätt för skrivaren att kunna tömma fickorna av kantiga minnesstenar. Livet blir ju lättare om man bara bär på sina goda minnen.
Det finns böcker som inte blivit skrivna än. På sjuttiotalet skrev Göran Hägg Det automatiska paradiset om en statlig utbildningsmyndighet. Vad har hänt sedan dess eller har det egentligen hänt något? Den boken funderar jag på.
Bokdiskarna här i staden fortsätter med sina deckare, de svenska.
Nu sparkade Zlatan på bollen men inget mål.

Den glada apelsintjuven



Stöldgodset väl gömt i en rosa tröja.

Apelsintjuven



blev smygfotograferad.

Vilka handlar i alla dessa affärer?

Cullera är en ganska liten stad, mindre än Växjö på vintertid men i precis varje kvarter kan man hitta en brödbutik, en tidningsaffär, en köttbutik som också har lite annat, en fruktbutik som är också har lite annan diverse än frukt och grönsaker, en skobutik, en väskaffär, en klädaffär,ett apotek ( Blir det så i Sverige också när privatiseringen är genomförd? ) som ofta säljer en massa annat som barnmat, olika hudkrämer, hälsosamma skor mm, en parfymaffär, en mäklare, ett par frisörer, två banker, en kinesaffär som säljer allt från kläder till husgeråd, två-tre restauranger. I vartannat kvarter hittar du en hemelektronikaffär, en möbelaffär, en... Dessutom finns det tre, fyra stora mataffärer centralt.
Man kan leva ett helt liv i ett enda kvarter och köpa allt du behöver. Det finns förstås också stora köpcentrum lite utanför staden.
Överallt är det folk. Hur går det ihop sig med lågkonjunktur och hög arbetslöshet? Jag märker ingen större skillnad nu när sommargästerna har lämnat staden.
På stranden har vsserligen små butiker och flera restauranger stängt för säsongen.
Hösten har kommit med sjunkande temperatur. Idag är det 17 grader.
Nu ska jag ut och handla bröd och skor.

Apelsintjuven som stal fyra apelsiner



Alla i olika mognadsstadier, ingen ätbar men ändå.

Ingen succe



Mina dagens frågor och frågesporter har inte varit någon succe. Detta är i alla fall svaret på dagens undran. Vinnare är Frida! Hurra!
I en tidigare fråga föreställde bilden ett risfält.

Dagens frågesport



Vad är detta?

Väderrapport

Det finns två olika väder här, sol och varmt och ösregn och varmt. Idag har vi det senare.
Gummistövlarna är inte köpta än och nu är det för blött att gå till affärer.

Dagens lunch


Mygg

Det är en mygginvasion i Valenciatrakten och söderut. TV rapporterar om "moscitos" och här hemma träffar vi dem också eller inte jag men B vars nya roll är myggjägare. Han använder olika vapen som spray, något man har i eluttaget men mest ord.
Myggorna har aldrig varit intresserade av mig. Jag är lite kluven. Ska jag bara vara glad för att bli ratad av dessa insekter eller ska jag känna mig utstött.
Jag är inte van att det finns mygg i Spanien. Det normala har varit ödlor på husväggarna, lysmaskar i marken, irriterande flugor. Jag undrar nu om också myggorna har börjat åka till soliga länder. Jag tycker bestämt att de surrar på svenska.
PS Sol och 26 grader just nu.

Apelsintjuven som aldrig stal en enda apelsin

är min kommande boktitel, I snart två månders tid har jag planerat att ta en apelsin från ett träd på någon apelsinodling. Det har inte hänt än. För det första är det omöjligt att stanna på vägarna. Alltid är det bilar efter och mellan vägen och apelsinträden är det djupa diken som vallgravar. Dessutom är jag säker på att det kommer att hända något precis när jag har min hand på någon apelsin, en vakthund, en arg apelsinbonde, ett larm osv.
Det är svårt att vara ordentlig och feg ibland. Under flera somrar i Costa Brava lyckades jag inte knycka en ynka solros från jätteodlingarna där, fast jag tänkte göra det och gjorde detaljerade planer.

Nationaldagen

Jag är inte klokare nu än igår. Vad jag vet var det den 12 oktober Columbus lämnade Spanien för att segla dit han nu seglade. Jag förstår inte riktigt hur det kan bli en nationaldag av det. Det finns en annan dag, den sjätte december ( Finlands självständighetsdag också) som är konstitutionsdagen och också en nationaldag. Rörigt för en svensk som är van vid ordning och reda.
Av denna dag märktes inget speciellt utom på tv som visade en jättemilitärparad i Madrid och den kungliga familjen som stod och tittade på. Kungar och prinsar känner jag igen från min spanska damtidning som jag håller på att stava genom.
Människorna här och i den stad ett par mil härifrån, där vi var idag, har varit på stranden och ätit sina luncher och middagar. Imorgon är det vardag igen.

Ett minne



För många, många år sedan när vi hade varit länge på ett ställe söder om Marbella och åkte norrut en ökenväg mellan kaktusar och torrt land och utan AC i bilen kom vi till Alicante där vi stannade en stund och badade i havet och de tålmodiga svettiga barnen klättrade i en sådan här klätterställning och tyckte att livet var helt ok fast det var jättelångt hem.

Långhelg och nya helgon

Långhelgen fortsätter. Idag är det väldigt mycket folk här. Parkeringsplatserna räcker inte till och restaurangerna är fullsatta. Vissa affärer har öppet, bland annat de många som drivs av kineser ( jag glömde bort asiaterna när jag skrev om invandrare )och innehåller precis allt utom mat. Strandpromenaderna är ett myller av folk på kvällarna och senegaleserna som hela dagen har dukat upp sina saker på stranden samt gått runt har nu sina affärer på hela promenaden och folk köper kläder, väskor, smycken och pratar med säljarna och alla är vänliga.
Barer och kafeer har goda tider. Bredvid vårt hus är det en för ungdomar populär restaurang eller pub, Dayton. Där sitter folk alltid och förstås då också idag till sent på nätterna både inne och ute. Åldersgränsen är 16 år. Sorry Hanna.
Valenciadagen är ju avklarad med sitt mystiska helgon. Imorgon är det Spaniens nationaldag. Ingen aning hur den firas. Jag vet inte om det har med den dagen att göra att påven idag har gett Spanien två nya helgon. Alltså han har inga helgon i någon låda utan han har helgonförklarat två människor, döda antar jag. Får se om dessa får en egen dag som blir en helgdag. Spanjorerna är bra på att fixa helgdagar. När vi i Sverige har en tendens till att flytta särskilda helgdagar till lördag-söndag gör spanjorer precis tvärtom. Om en speciell dag något år hamnar på ett veckoslut flyttar man den dagen till en vardag som då blir helgdag och ledig dag. Smart eller hur! Effektivt, vet jag inte.

Skillnader

Skillnaden mellan fransmän och spanjorer är att man i Frankrike hälsar på varandra med luftkyss vänster höger vänster och här i Spanien nöjer man sig med vänster-höger men i gengäld är det riktiga kindpussar.
Skillnaden mellan svenskar och spanjorer är att man i Sverige tittar på Sverige-Danmark idag och i Spanien tittar man på Spanien-Armenien.
PS Inga svar har kommit till dagens fråga som jag ställde för ett par dagar sedan.

Valenciadagen



Av denna dags firande har jag inte förstått någonting. Det är så när man är en främling i landet och folk inklusive teve talar så ( katalanska) att man inte ens kan slå upp orden i lexikon. Ett år i Frankrike översatte vi med hjälp av lexikon vad som skulle hända på midsommarafton. Vår översättning blev: "Vedklampen kommer i vatten."
Det var inte så lätt att försöka entusiasmera tre mindre barn med detta budskap. Så det är inte säkert om översättningar skulle ha hjälpt till idag.
I morse tittade vi på teve och såg att man i Valencia hade ett högtidligt firande med massvis med folk. Huvudsaken var en stor silvrig fladdermus på ett klot på en silverpinne. Allt detta hissades ner från något viktigt hus till en kvinna som kallades för portadora. Hon hade äran att bära denna tunga sak som var klädd i en sorts klänning, pinnen alltså,  till lite olika torg och till en maffig katedral när någon sorts huvudpräst höll en mässa och hälsade på borgmästaren ( en kvinna ) och det var mycket musik och sist sjöng man valenciasången, den som har en refräng som ur en glad operett. När denna portadora hade burit på denna fladdermus eller helgon eller.. från katedralen via nya torg tillbaka till utgångspunkten där man hissade upp pinnen med fladdermushuvud och klänning tillbaka till någon plats där den kanske får vänta ett år var det högtidliga slut. Sedan har det varit en massa musik och festligheter i Valencia. Och det oundvikliga här i Spanien, fyrverkerier.
Här i Cullera har det varit lugnt. Folk har hämtat sina förbeställda marsipaner i brödbutikerna och ätit sina middagar. I gamla stan har det varit och är en hantverksmarknad där man visar hur man jobbade förr och man kan köpa diverse saker, mest mat. Barnridning är det också fast inte till häst.
Vi har firat genom att ligga på stranden och läsa och simma våra simtag i det varma vattnet.

Dagens fråga



Vad är detta?

Fiskar och marsipan



Jag blir lite fundersam när jag ser folk som fiskar på stranden på morgonen. Betyder det att jag när som helst kan möta någon fisk när jag simmar i samma hav. Jag vill helst inte ha närkontakt med någon bläckfisk. Jag ser sådana på fiskdiskarna varje dag. De är väldigt stora och har för många ben.
Det finns en annan sorts liten bläckfisk också. De äter jag friterade med persilja och vitlök ute men är inte intresserad av att träffa dem levande heller.
På bilden som är ett skyltfönster finns inte fisk utan marsipan i alla former och färger. Dessa hänger ihop med morgondagens helgon St Donis. Marsipanets helgon kanske?

Min morgonpromenad idag 11



Morgonens parkeringsbild blev den dubbelparkerade polisbilen. De två poliserna drack sitt morgonkaffe i kafeet på andra sidan gatan.

Min morgonpromenad idag 10



Ingången till huset med det vackra namnet.

Min morgonpromenad idag 9



Gatuskyltarna ser så här ut.

Min morgonpromenad idag 8



Minns ni telefonkioskerna? Sådana finns och används flitigt här.

Min morgonpromenad idag 7



En trädgård på hemvägen. Det ligger en mycket liten svart katt bakom gallret här varje morgon

Min morgonpromenad idag 6



Fler blommor

Min morgonpromenad idag 5



Kaktusar på stranpromenden

Min morgonpromenad idag 4



Morgonens parkbänk på strandpromenaden

Min morgonpromenad idag 3



Havet i morse

Min morgonpromenad idag 2



Blommor på strandpromenaden

Min morgonpromenad idag 1



Morgonens palmer på strandpromenaden

Vilken årstid är det?

På min morgonpromenad ser jag folk klädda på olika sätt allt från hela träningsoveraller, fleecetröjör till små korta byxor och linnen. Det verkar som spanjorerna har bytt till höstgarderoben. Men det är ju närmare trettio grader och sol! Jag sliter ut mina sommarkläder som inte kommit till användning på många år. Jag längtar lite efter att få ta på mig jeansen och inte känna att jag smälter i dem.
Här förbereder man sig till helgens festligheter. På fredag ska man fira något helgon och/eller det är Valenciaområdets dag och på måndag är det nationaldagen. Affärerna kommer att vara stängda flera dagar i streck. Hur man firar vet jag inte än utom att man ska äta sliskiga marsipankakor. Något för Anna och Micke kanske?

Jag talar spanska

i mitt huvud när jag är på mina ensamma promenader. Det går jättebra. jag förstår nästan allt jag hör. Jag blir upprörd när frukthandlaren som pratar med en kund säger "sueco malo" precis när jag passerar.
Sen möter jag grannen eller är det grannens dotter syster eller .. ( jag har inte listat ut familjesammansättningen trots att det är väldigt lyhört) med en söt glad hund. Då tycker jag att jag ska säga något annat än hola buenos dias.
Men då uppstår problemen direkt. Kan jag fråga hunden vad den heter? Jag kan liksom verbet i andra person. Är hunden en han eller hon? Den är så liten att jag inte kan se underdelen. Jag kan förstås lyfta upp den och vända upp och ner. Men hur var det nu man säger heter i tredje person? Sen skulle jag också vilja säga att den lilla hunden är mjuk i pälsen. Är det samma mjuk som i tandborsten jag köpte i går? Jag kan ju inte säga att hunden inte är medium.
Så jag väljer att tala svenska till hunden. Den förstår! Jag undrar om jag ska övergå att tala med djuren.
Om vädret idag: se igår

Cullera



Den här staden består av flera delar, en nyare del med höghus nära havet och en äldre del med lägre hus vid floden. Den äldre delen är den riktiga staden med fast åretruntbefolkning, kommunala kontor, kulturhus mm.
Häromdagen visade man ett helt kommunfullmäktikemöte i den lokala tevekanalen. Vi orkade inte se hela men nästan utan att förstå vad man diskuterade och fattade beslut om men man kunde känna igen representanter av de stora partierna och man kunde förstå gången av mötet och så. Idag har den lokala kanalen visat olika händelser här under den gångna veckan. Bland annat har man invigt ett nytt äldreboende. Det såg helt fantastiskt ut med spa och solterass och sjukgymnastikavdelning med bassäng. Rummen var fina. Efterfrågan sägs vara stor. Det finns inte längre så många hemmafruar som kan ta hand om de äldre i familjen.
Bilden visar en historisk, vet inte hur, trappa i den äldre staden.

Väderrapport

Idag: Klarblå himmel, ingen vind, 28 grader i skuggan.
Ha en god söndag!

Lekplats 3



Och här leker senegaleserna

Lekplats 2



Här leker de äldre vuxna

Lekplats 1



Stadsbarnen har inte så många platser att leka i. Det finns några lekparker med ett speciellt mjukt underlag mitt i stenläggningar. Parkerna är tomma på dagtid och börjar fyllas på efter fem då barnen har hämtats från skolan. De vuxna är ofta minst lika många som barnen. Här på bilden är det en av lekplatserna.

Ett flygplan



Spaniens första flygare  kom från Cullera. Ikväll hade man invigning av utställandet av kopian av detta flygplan i vår stadspark ett knappt kvarter från oss. Mycket tal av viktiga människor, sång som kanske var någon sorts nationalsång för Valencia. Det var en ganska glad operettmelodi i alla fall. Sedan bjöd man på diverse tilltugg och drycker fast vi gick hem då. Jag lyckades inte fotografera så värst bra i mörkret. Jag skulle inte vilja flyga i detta plan som består av mycket hjul men väldigt lite vingar.
Värmen fortsätter. Vet inte om det är normalt för oktober eller inte.

Dagens utsikt


Dagens stol och dagens outfit


Böcker

Bland tio i topp i Spanien finns tre svenska författare. På första plats ligger Stieg Larssons Män som hatar kvinnor och sedan de andra två böckerna. På fjärde plats är det också Larsson, Åsa Larsson och någonstans i listan Camilla Läckberg. Alltså enbart deckare och sådana deckare som jag inte läser. Båda Larssons är ok men Läckberg klarar jag inte av att läsa. Det är för många sidor som en uppsats från åttan.
Här i Spanien har jag läst Bodil Malmsten bland annat hennes böcker från Finistere, Oates böcker och Agneta Plejel samt Ewa Franchell, hon som var med när Anna Lindh mördades. Ni ser, bara kvinnor. Jag påbörjade Carsten Jensens Vi, de drunknade men gav upp. Kerstin, jag orkar inte läsa den, i alla fall inte just nu. Nu står Obamas bok i tur. Dessutom har vi fått ett antal tidskrifter från Sverige, Vi-tidningen, Ordfront, Medicinsk vetenskap mm. Sedan är det dags för något spanskt också. Det får bli en enkel damtidning först.
För övrigt är det jättevarmt och soligt idag så det blir stranden och havet och en bok. Första oktober är det också.

RSS 2.0