På väg mot Elisabeth Höglunds firsyr




Jag gjorde som Li tipsade. Först ner till havet med en vattenflaska. Att fylla en flaska på stranden nu när man inte badar var inte så enkelt. Till slut gick jag ner ett par steg i havet med skorna på och fyllde i flaskan. Vattnet var faktiskt mycket varmare än jag trodde så smartare hade varit att lämna skorna på stranden. Nu är de rena och fina och torkar på balkongen.
Hemma blandade jag havsvatten och babydoft i en sprayflaska och sprutade i håret och vips hade jag ett stort hår med lockar och volym. Nu doftar jag som babysar i Spanien.
Tack Li!

Livet på balkongen



Fåglarna har sin kvällskonsert. De är som andra spanjorer, högljudda. Varma vindar blåser ute. Den här balkongblomman önskar att vara någon annanstans och vänta på nästa jul men får lov att fortsätta att vara mitt sällskap när jag läser ute.

Äntligen!

Igår läste jag klart "De drunknade" av Carsten Jensen. Bara man kommer genom första delen är boken helt ok, som en berättelse om människor. Författarens rättighet är ju att också beskriva vad människor tänker och känner.
Just den rättigheten tycks också sportreportrarna ha.

Nu har jag gått över till Savianos Gomorra, äntligen det också.

Man vågar knappt tala om att solen skiner och termometern visar 17 grader, plus alltså

Vintersäsongen är slut



Vintersäsongens sista konsert för Ateneu Musical. Alltså vintern börjar i mitten av december och är tydligen slut i slutet av februari. Idag var det Banda Simfonica som spelade. Det betyder en blåsorkester fast inte bara blås, som ett stort jazzband men inte storband. Här finns slaginstrument, basfioler och flöjter ( ni vet, vi är ju musikanter med.....), fagotter osv plus så klart alla vanliga blåsintrument i mängder.
Det finns också en Orchestra Simfonica som är en vanlig orkester med stråkar plus annat.
Idag spelade man spansk musik, kompositörer som jag inte hört talas om plus en belgisk, Wouter Lenaerts stycke Night in Venice med en flöjtsolist, ett fint, spännande stycke.
Idag avslutade man med Valenciahymnen som är en glad låt, inte alls någon släpig allvarlig nationalsång fast nationalistisk och alla ( som kan ) sjöng med.
Efterår tågade orkestern bakom vitklädda Ateneutjejer till sin lokal tätt följda av borgmästaren ( parti populär= högerpartiet) och den välfriserade kvinnliga motsvarigheten från samma parti.
Om en vecka har Santa Cecilia sin avslutning med sin Banda Simfonica.

Drömmen om livet som mumintroll



Eftermiddagspromenad i strandkanten. Stora högar med snäckor i alla färgnyanser lyser i solen. Nu på vintern städar man inte bort dem varje morgon. Jag plockade tre små. Jag har fortfarande en dröm att kunna ha allt jag äger i en väska, som mumintrollet.
När jag packade för vistelsen här insåg jag att jag var långt från drömmen med tre stora resväskor och stora bokkassar.

Språkproblem eller slarv

Jag köpte en hårspray, en sorts balsamspray. Läste lite snabbt i affären och såg orden lockar och volym, precis vad jag vill ha. Såg framför mig hur jag svänger mitt lockiga volumiösa hår. Hemma såg jag att jag hade missat ett väsentligt ord: reducerar. Alltså en spray för det spanska håret, en spray som reducerar lockar och volym.
Om jag använder detta medel kommer jag att se ut som min släthåriga vän Theodor i Halmstad. Alltså inget fel på din släta päls Theo. Passar dig perfekt men troligen inte mig.

Vårtecken och språk



Fler och fler vårtecken kommer fram. Det lustiga är att hösten och vintern liksom smög sig på tyst och omärkligt. Inte alls lik spanjorerna. Det är först nu jag upptäcker att gräset inte alltid varit grönt och blommorna blommat. Gräset nästan skriker grönt och nya blommor slår ut.

Förresten har ni tänkt på detta konstiga språkbruk i Facebook när man plötsligt får veta att K är min vän. Jag som trodde att vänskapen var fyrtio år gammal. Dessutom får man veta att A har angett B som sitt barn. I bästa fall har B angett A som sin pappa och ingen annan.

I mitt huvud är det en kakafoni av ord på olika språk nuförtiden, svenska, finska, spanska, engelska mfl. Vistelseorten och facebook är nog orsaken.

Mat



Spanjorerna lagar mat från grunden fortfarande trots att så många kvinnor arbetar heltid. Många handlar också dagligen. Utbudet i affärerna är i vissa områden mindre än i motsvarande i Sverige. Bland annat innehåller grönsaksdiskarna inte så många olika saker men andra saker som bladselleri som ingår i all matlagning. sedan finns ju fisk-och köttdiskarna, de manuella, kvar i de flesta butikerna. Därutöver är det många som handlar i de speciella grönsaks- och kött- och brödbutikerna.
Färdigmat finns inte alls i den utsträckning som vi ofta har i våra frysdiskar. Ingen findusfisk med alla tillbehör osv. Det finns snabbmatsrestauranger och pizzerior men de flesta äter sin hemlagade måltid varenda dag. Däremellan kan man äta kex och kakor och sånt som det finns massor av. Spanjorerna tror som fransmännen att lite choklad i allting gör allt gott.
Min frukost i bilden är svensk eller hur? Jogurt med tysk mysli ( finns i en affär som heter Mercadona ), juice från en Valencia-apelsin, en halv paprika ( de är stora här ), knäckebröd ( också från Mercadona ), tyskt mörkt bröd från Liedl med Philadelfiaost( av misstag köpte jag lightvarianten) en jättemugg svart kaffe.
Igår lagade vi en kycklinggryta. Receptet hittade jag i Alex Schulmans blogg och modifierade den så att den passade här.
Potatisen har vi nästan glömt.

Mer kultur

I natt tittade jag på den spanska filmgalan då man delade ut årets Goyapriser. Istället för guldbaggar får vinnarna en byst av Goya, en tung ful sak.  Annars är konceptet detsamma. De förväntansfulla skådisarna mfl log och log och aploderade och de som vann tackade hela släkten. Undrar om det fanns någon kvinna ( eller man?)utan botox och konstiga läppar.
Det som jag mest tänkte på var att vi i Sverige inte ser så mycket av spansk eller ens europeisk film. Det finns ju massor av bra filmer som görs här eller i Frankrike eller i de flesta länder i vår närhet. Man behöver inte hämta filmer på andra sidan Atlanten.
Tomas Alfredssons film, vet inte vilken, var nominerad till bästa utländska film från Europa. Den vann inte.
Det gemensamma språket och den gemensamma historian binder ihop latinamerika och Spanien så man prisar också den bästa filmen från den kontinenten Hur ofta ser vi filmer från tex Argentina på teve eller på bio?
Nästan den enda spanska filmmakaren jag känner till är Pedro Almodovar. Nu fick jag se honom när han delade ut priset för bästa film som jag tror heter ungefär Celda 211.

Veckans kulturdos

Först väderrapporten: sol, ganska kallt, på kvällen moln.

Söndagens konsert gick i hjärtats tecken.
Santa Cecilias ordinarie dirigent var på plats. Han är kort och glad och brinner för sitt jobb. Han berättade om de olika styckena, på valenciana så klart. Det låter inte ens som spanska. Jag förstod ungegär orden film, Kuba, Norge, hjärta, romantisk och några till. Så ni fattar vad man spelade idag eller hur?
Musiken var fin i alla fall.



Dagens bok



Jag har läst alla de böcker jag valde att ta med mig hit plus några som kommit med barnen som varit på besök.
Nu har jag gått över till Bs böcker. Jersild har jag läst mycket av men inte denna bok av någon anledning. Den är bra. En skarp samhällsbild, något skruvad men intressant. En fantastisk bild av AMS orienteringskurser bland annat.
På balkongen har det varit jättevarmt igen och skönt att sitta och läsa under siestan. B väljer att sova.

Skor och service



Precis innan vi åkte hit i augusti var jag på Fotexperten i Växjö och köpte ett par Saukonyjoggingskor på rea. Dem har jag haft varenda dag sen vi kom hit. Egentligen har jag använt bara de skorna. Väldigt sällan klär jag upp mig och har stövlar eller annat på fötterna. Joggingskor och mjukisbyxor har varit min klädsel i snart ett halvår.
Nu har skorna liksom tappat sin dämpning och därför var vi idag i en outletsportaffär i Sueca. De säljer ut höstens och vinterns modeller till låga priser. Vårnyheterna kommer ju nu. En ovanlig affär på alla sätt. Personalen talade engelska, var kunniga och mycket trevliga. Just trevlig personal i affärerna är det ont om i Spanien. Visserligen inte så illa som i Frankrike där man känner att man måste be om ursäkt när man kommer och stör kassörskan mitt i hennes tidningsläsning. Alltså detta är förstås en grov generalisering men bygger på egna erfarenheter.
I vilket fall köpte jag ett par nya ( ganska fula ) märkesskor som räcker väl resten av tiden här.
Mössan på bilden köpte jag inte idag utan någon gång i november i Carrefour. Mössan är mitt skydd mot kalla vindar. Några vindar är det inte idag. Solen skiner och himlen är blå.

Apoteksjämförelse

När jag behöver något, säg Alvedon i Sverige går jag till apoteket ( finns de kvar eller ska jag gå till Ica?) och går runt och tittar i lugn och ro vad jag vill ha. Jag kan fråga någon vänlig person i vit rock som finns bland kunderna ( finns de på Ica? ) om råd. Sedan tar jag det jag behöver och går till kassan och betalar till en ofta vänlig person ) och bestämmer själv om jag ska ta någon påse eller inte.
Här i Spanien finns ett apotek i varje hörn. De flesta är specialiserade till något som barnmat, viktkontroll, hudkrämer osv. Jag behöver en nässpray, "rhinospray eucaliptus". Jag kommer inte i närheten av något näspray utan får tala med en myndig allvarlig man i vit rock bakom disken eller en sur okoncentrerad tant. Sedan försvinner den vita rocken till några hemliga rum någonstans och kommer tillbaka med min näspray som han visar som kyparen gör med vinflaskan på krogen. Jag nickar och godkänner denna delikata näspray och försöker le. Det ger inget tillbaka. Nu talar man om för mig vad detta kostar och jag räcker fram pengarna. Men oj femeurossedeln var lite trasig. Nu måste den vita rocken tejpa denna peng. Det tar sin tid. han är mycket noggran. Sedan utan att fråga slår han in min näspray i silkespapper, långsamt och värdigt och stoppar detta vackra paket i en liten påse i silkespapper eller ännu värre i plast. Under tiden har jag fortsatt att le och låta min blick irra runt på apoteket. Sen äntligen får jag min påse och tackar tre gånger och är fri att gå ut.

Våren är här



Överallt har det börjat blomma. Idag när vi åkte några mil söderut kunde man se massor med blommande vackra träd, lila blommor eller rosa eller vita. Vad det är för träd vet jag inte, kanske körsbär eller mandel eller.. Borde ha Linné som sällskap här.
Alla sorters plantor finns i trädgårdsaffärerna och parkerna har planterat sina penseer och andra vårblommor.
Februari heter väl månaden.

Körer och orkester



Tåligt stod till och med barnkören på sin plats en halvtimme innan och hela konserten.

Veckans söndagskonsert



Jag tycker att det är konstigt att alla konserter oavsett tid och veckodag lockar fullsatta salonger. Idag var det mer än fullsatt. Folk i alla åldrar kom. Det kanske är så att när de små barnen som nu kom i sina söndagagskläder växer upp är de så inkörda i konserttraditioner att de fortsätter själva med sina barn av bara farten. Kunskaper i klassisk musik måste de helt enkelt få på köpet.
Idag var det flera körer och Ateneus symfoniorkester som gav Shostakovichs någon oratorio.

Söndagen har igen samlat mycket folk här i Cullera. Sommarvädret fortsatte i dag också. Det märktes av fulla parkeringar och restauranger och livliga strandpromenader.

Februarilördag

Solen har skinit hela dagen igen. Kvällarna börjar bli ljusare. Lördagskvällen lockar mycket folk ut på stan. Affärerna har öppet och Fallaståget vandrar med sin musik och smällare och fyrverkerier.

Jag för min del har lyssnat på några melodifestivalbidrag. Tror inte att jag orkar se programmet på playteve. Räcker nog att läsa Aftonbladet. Annika Lantz twitter följer jag förstås. Hon twittrar ju direkt för textteve.

Igår diskuterades invandringsfrågor på tv med samma fyrkantiga argument som i Sverige. Plötsligt satt Mauricio Rojas där och fyllde ut hela skärmen och talade allvarligt om det som han talat om i åratal i Sverige när han vandrat från parti till parti.
Jag har suttit så länge på balkongen i solen och läst idag att mina kinder hettar som efter en dag på sommarstranden.

Och sedan kom solen tillbaka


Mat och religion



Idag regnade det. Vi roade oss på Carrefour. B köpte en våg. Han ska ju springa göteborgsvarvet igen och ska visst se till att han ser lika anorektisk ut som maratonlöpare brukar göra.
Jag undviker vågen. Jag lever trots allt i Spanien nu. Här löser man allt med mat. Barcas ( jag kan inte skriva det där c:t rätt) coach bjuder Zlatan på middag för att få honom att göra mål igen. Den goda middagen är säkert det sista spanjorerna avstår ifrån trots att så många många är arbetslösa och ekonomin i landet är dålig.
Restaurangerna sänker sina middagspriser. På söndagarna är det fullt överallt.

Carola har utmärkt sig igen. Den här gången förklarar hon naturkatastrofen i Haiti. Hjälp! Jag är här ett mål för Jehovas vittnen. Ständigt blir jag stoppad av dessa vänliga tanter. I början räckte det att jag sa att jag inte förstod spanska eller valenciana. Sedan började de fråga om jag talade engelska och stoppade en engelsk sida i Vakttornet i min hand och väntade att jag skulle läsa. Nuförtiden kan jag för säkerhets skull inga språk alls.

Dagens utflykt



Idag undersökte vi närområden här i Cullera. Körde bland annat på smala vägar med leriga åkrar runtomkring och massvis med fåglar.

Kvinnor i parken och i politiken



Vi bor mittemot stadsparken. Varje morgon samlas 8-10 kvinnor i parken för någon sorts gymnastik. Kvinnorna är i min ålder eller yngre eller äldre. Hur ska man veta åldern idag när så många ansikten är utan liv med släta pannor och porslinsdockakinder?
I vilket fall har de ålderslösa damerna en lätt gymnastik för hela kroppen med ledning av en  ung man.
Varje vardagsmorgon hörs ett tjattrande och smackande av kindpussarna till vår balkong. Sedan gymnastiserar man en och en halv timme. Något påminner mig om min tid på rehabkliniken. Jag älskade alla övningar där men man höll inte på så långa tider åt gången som här. Lite nyfiken är jag förstås på dessa kvinnor och också organiseringen av gymnastiken.

Solen skiner. Zapatero har varit i blåsväder här på grund av sitt förslag om höjt pensionsålder men i första hand för att han rest för att träffa Obama nu när han borde hålla sig hemma eller åtminstone i EU.
Regeringen har de senaste dagarna lyft jämställdhetsfrågorna. Jämställdhetsministern talar just nu på tv, en ung kvinna, en av Zapateros många kvinnliga ministrar.

Kvinnliga ministrar

Hurra för Birgitta Olsson trots att hon är folkpartist. Äntligen en ung kvinna som vågar som minister. Läste att man försökt stoppa henne för att hon är gravid! Vad är detta på 2010? Spaniens försvarsminister är också en ung kvinna som var höggravid vid utnämningen och åkte till Afganistan nästan direkt. Protester här också då. Hon är väl inte heller gift med en dinosaur. Jan Björklund borde skämmas igen en gång.

Solen skiner och är så varm så varm. Livet här går sin vanliga gång. B är ute och springer och jag jobbar lite och lyssnar på bossanovajazz.

RSS 2.0