Gott nytt år



eller som man här önskar en god nyårsafton.
Må vi alla bli ett år åldre nästa år.

Dags för vindruvorna



Idag packade jag upp sommarbyxorna igen.
Dags att börja tänka på året som gått och önska för nästa år. För oss är det också dags för att börja träna på att äta vindruvor så vi klarar att stoppa i oss en vindruva per klockslag när det nya året startar, alltsså tolv vindruvor per tolv slag.

Konstigt väder

Idag har det varit mycket varmt, som mitt på sommaren. På kvällen kom regnet och åskan.
Jag är också förkyld nu och tar det som en kvinna dvs fortsätter som vanligt.
Lite jobb idag med men jag har bytt ut pauskakorna mot diverse frukter.

Jobb och kakor

Idag har jag haft jobbdag med datorn som sällskap och pauser med svenska pepparkakor och spanska chokladkakor. Däremellan promenader på den soliga stranden. Inte så dumt.

Internetumgänge

Solen har skinit hela dagen. Havet och bergen är på sina platser. Mycket folk har varit ute på söndagspromenader.
B är förkyld och tar det som en man ni vet.
Jag har umgåtts med vänner från Åbo skärgård via Sarajevo till Island och förstås med familj och andra i diverse svenska städer. Jag har också förstått att jag kommer att missa Alla var där i Växjö Teater i februari. Ni andra går väl och ser den.
Under siestan läste jag på Bodil Malmstens Mitt första liv på balkongen. Själens mat.

Julen i Spanien

Nu har de åkt, barn och barnbarn mot flygplatsen i Alicante och här hemma är det tomt och sorgligt.
Dags att städa och leva vardag igen.
Julen här är kort och enkel. Julafton är en vardag. Vi åt potatisgratäng och serranoskinka mm plus en massa choklad.
Spanjorerna äter oftast sin julmiddag på juldagen tillsammans med familjen, släkten, vänner. Jultomten, Papa Noel hinner hit också och sedan är julen över och man kan göra vad man vill. Restauranger och kaffeställen har öppet som vanligt. Här som hemma är det filmpremiärer och många går på bio på juldagen.
Nästa kulturkoll blir nyårsafton.

25 december 2009



Hanna Lotta Joacim

Juldagen



Juldagen kom med sol och promenad på stranden. Lena vågade inte ända upp i denna tävling.

Crema Catalana



Den vanliga efterrätten i Spanien. Bara Joacim beställde den.

Det hungriga folket



Efter en hel dag med shopping väntar vi på maten.

Bon nadal



Först var vi utan internet och vet inte än om vi vunnit på det stora julllotteriet el Gordo som var gårdagens huvudnyhet. Dragningarna började på morgonen och fortsatte hela dagen både i radio och tv och nätet.
Sedan kom alla julbarnen Lotta, Joacim, Hanna, Lena o Elin lyckligt hit. Idag har det varit mycket shoppande här och i Gandia.
Värmen kom också tillbaka åtminstone för idag med över 20 grader.

God jul alla!

Dan före dan

Teknikproblem under gårdagen. Återkommer så småningom.

Snart är det jul



Så här är fjärde advent här

Fjärde advent

Idag har det varit sol hela dagen men ganska kallt och blåsigt, inte i solen förstås, i alla fall inte på balkongen där det var väl över 25 grader. Folk flanerar på stranden och äter sin söndagsmiddag på restaurangerna som vanligt. På alla sätt är det som en vanlig söndag. Consum har stängt och någon julstress märks ingenstans.

Frio



Dagens ord har varit frio, kallt. Varje människa man möter hälsar genom att tala om att det är kallt. Helt svenskt alltså. Temperaturen kryper ner och är nu bara fyra fem grader. Det har inte hindrat det vanliga Fallaståget vandra runt i hela stan igen och ha fyrverkerier lite här och där.
Polisen har juldekorerat sitt hus och önskar Bon Nadal, god jul på katalanska.

En enklare variant av gatubelysning


Över en gata



Här en hel berättelse

Det lyser i regnet



Varje gata har sina egna juldekarationer. Här till exempel ett par gummistövlar eller något och en julklocka.

En vecka före

Nu plötsligt har också Cullera fått upp sina juldekorationer över gatorna och parkarbetarna har idag planterat julstjärnor i rondellerna. Ägaren till denna lägenhet har gett mig vänster-höger godjulkram och vår bostadsagent har önskat god jul på engelska.
Vi har bytt ut två tomma gasflaskor till nya. Julstädningen har inte börjat än här inne men i trapphuset och på gården utanför har det varit storstädning med hjälp av minst tre extra städare. Nu doftar det ros och lavendel i trappan. Skolorna har spelat julsånger som pausmusik och folk storhandlar. Så det är som överallt i västvärlden en vecka före jul.


Mina solglasögon



En fredag någon gång i juni när jag var på väg till jobbet för att träffa en kursdeltagare som hade bokat tid med mig tappade jag mina kanonbra solglasögon på golvet i Apoteket Shop. De gick i bitar. Solen sken starkt och jag slank in på Åhlens och snabbköpte dessa på bild. Direkt efter gick solen i moln och ösregnet kom. Kursdeltagaren avbokade mötet i sista stund. Jag packade ner solglasögonen och svor över detta dumma köp samtidigt med Ks avbokning.
Det var först här glasögonen kom till användning och har nu använts i stort sett varje dag. Solen vid havet är mycket stark. Så istället för att att skaffa snygga saker i detta överallt solglassäljande land har jag snällt på mig dessa panikköpta.

Vinterkläder



Den här kappan köpte jag igår. Inte trodde jag att jag skulle behöva en lång vinterkappa här men så har det varit och kommer troligen att bli de dagar solen inte är framme denna vinter.
Idag skiner solen igen och kappan får hänga i garderoben. På balkongen är det hur många grader som helst och sommar. Ute i den riktiga världen blåser det rejält men det gör inget bara solen är framme.
Dags för en uteservering.

Snö!

Jag har sett snö, inte bara på teve, utan helt tydligt helt vanlig snö högst upp på de höga bergen.

Euro

Först var det onormalt varmt för årstiden här och nu är det onormalt kallt. Hoppas det blir varmare när en del av familjen kommer nästa vecka.
Euron firar någon årsdag i Spanien och i Sverige tycks opinionen har vänt för euros fördel. Jag tänker bara i euro och cent nuförtiden men har fortfarande svårt att förstå när expediterna talar om priset.

Havets hämnd

Det snälla glittrande Medelhavet är rasande. Inga lagom vågor utan ilskna bullrande torn med vitt skum. Nu ger det tillbaka för vårt miljösvek och spyr ut på stranden metallburkar, flaskor, leksaker och skräp och skräp.
Solen är tillbaka i alla fall.

Havet i dag


Vinterväder

Det har regnat över ett dygn i sträck och fortsätter. Havet är stormigt och har tagit över hela den breda stranden. Inga uteserveringar utan folk trängs inne i de små caféerna. Affärerna har inte dukat ut sina varor men ägarna putsar envist sina skyltfönster som alltid och gatorna tvättas förstås. Löven rasar från träden. Det blåser och är bara sex grader. Skolorna kör med sin poppiga pausmusik i högtalarna men barnen håller sig inomhus.
Solen sken i nästan tre månader i sträck. Jag räknar inte med regn lika länge.

Lucia

Det regnar här. På väderrapporten talade man om Sibirienväder inåt landet. Det betyder en eller två minusgrader.
Annars har det mest varit om klimatkongressen på tv. Man kunde se Öresundsbron och höra att Sverige ligger så nära Köpenhamn. Det är det närmaste Sverige spansk tv har kommit under ordförandeskapet.
Glad Lucia förresten. I detta helgonland och i nästan alla andra länder utom i Sverige firar man inte Lucia. Folk är ute och äter sin söndagslunch. Nu har flera pyntat sina balkonger med tingeltangel. Läste i smp att grannar klagar på grannars blinkande juldekorationer. Omöjligt här. Folk har viktigare saker att prata om. Dessutom älskar spanjorerna allt som blinkar och låter helst i många färger.

Decemberlördag

Vad är detta? Ingen sol idag! Vad ska man nu göra? Kanske städa äntligen.

Det katolska landet



Här bor det nunnor. Ett kloster mitt i stan i Valencia.

Tröstköp



Bilen är servad efter sina sextusen mil. Tre timmar gick vi runt i Valencia, denna vackra stad. Jag har ont i fötterna och dessutom blandade jag ihop veckor och månader på spanska när jag talade med min fd grannfru på gatan. I stället för fem månader talade jag om att vi skulle stanna fem veckor till. Som tröst till vad som helst köpte jag en kaffebryggare.

Jul i Valencia



Även om det inte syns så mycket av julen i Cullera finns det det mer än nog på alla stora köpcentrum i större grannstäder som i Gandia och Valencia.

Idag har vi vistats i Valencia och äntligen lyckats hitta Mazda som ska ha service på bilen imorgon så det blir storstad två dagar i sträck.

Det onormala varma vädret gällde idag också. Nu ska det visst bli kallare och regn.

Vardag igen

I huset mittemot eller bredvid den här gången är det igen en kvinna som städar varenda dag. Så var det i förra utsikten också. Jag sitter i sommarsolen på balkongen och försöker läsa men ser i ögonvrån hela tiden dammvippan och skurhinken. Det gäller att inte bli påverkad. Ska kanske vattna vår krukväxt så det ser ut att jag också gör.
På stranden arbetar man med att beskära palmerna. B är ute och springer sina mil.

Annadagen är det visst. Min mamma hette Anna och det gör det äldsta barnbarnet också. Grattis Anna i Lund.

Helgnöjen



Glassbarerna är fullsatta och solen bara skiner.

En helgdag mitt i veckan



Jag vet inte om det är den obefläckade avelsen eller solen som lockar människor till Cullera i dag.
Strandkommersen är i full gång.

PS Min särskrivning störde mig för mycket så nu är den rättad.

Min arbetsplats



När jag arbetar här med mitt roliga distansjobb flyttar jag i tanken till Växjö och ser runt omkring mig den arbetsmiljö som jag lämnat. Det är fantastiskt hur lätt det är att totalt koncentrera sig. Jag väljer ju min arbetstid på dygnet. Det jag saknar är att kunna prata med arbetskamraterna och få skratta tillsammans. Är så tacksam i alla fall för denna jobbmöjlighet. Alltså hurra för internet.

Igår var det söndag och idag är det helgafton. Kyrkklockorna ringer och fyrverkerierna är igång.
Förresten är det den obefläckade avelsens dag idag. Hur länge var Maria egentligen gravid? Tre veckor?

Självständighetsdagen och konstitutionsdagen

Idag firas det tratiditionsenligt i Finland, några demonstrationer och presidenten har sitt kalas på slottet. Jag antar att en del fortfarande tänder sina två ljus i varje fönster två timmar ikväll.
Här är det konstitutionsdagen som inte firas alls idag utan på tisdag och hur man gör det vet jag inte.

Solen skiner och det är riktigt varmt. Strandpromenaden är full med folk. Helgrestauranger öppnar. Av julen syns ingenting utom i vissa affärer. Den belgiska restaurangen har juldekorerat snyggt.

Man frågar mig ibland om vi ska fira svensk eller spansk jul. För mig som icke julmänniska passar det bra att inte fira alls. Jag brukar tycka att det är snyggt med andra människors juliga fönster och julmusiken är vacker. Det räcker.
Vi har så klart under årens lopp skapat vissa traditioner runt julafton men inga som man inte kan vara utan Jag har flera vänner och bekanta som är riktiga julfans. Jag tänker bland annat på Kerstins och Marianas hysteriska julstädningar och Monas tomtar i mängder.
Hur man firar spansk jul vet jag inte än. Det tycks vara så att nordeuropeiska och nordamerikanska trationer har fått utrymme här också. jag har läst att julaftonsmiddagen äter man hemma med familjen och julklappar får barnen både på julafton och på trettondagen. Julmaten är vanlig festmat med två förrätter som kan bestå av serranoskinka och sedan skaldjur. Kalkon är visst vanligt att äta men det kan också vara något annat kött eller fisk. Efterrätter äter man här jämt ändå och sedan är det dags för denna Turrón till kaffet. På juldagen är det vanligt att man går ut och äter. Restaurangerna annonserar om sina menyer och på de populäraste bör man boka bord innan. Vad man mer gör här får vi se. Kyrkan har ju fortfarande en viss plats i traditionerna.
Några i familjen kommer hit över julen så det blir tid att umgås.

Lördag



I morgon är det andra advent. På teve lagar man någon obegriplig juldekoration som jag först trodde var kakor men blev något som liknar badbomber.
Solen skiner och himlen är fullkomligt klarblå.
Ha en skön lördag!

Gasvärmaren



Inte vacker men så effektiv

Det blommar i december



En liten park med massor med blommande pelargoner i Xativa. En poserande katt på köpet.

Uppe på bergen



Slottet ovanför en arkeologisk naturpark i Xativa. Vi gick inte ända upp den här gången.

Utfykten



Vi kom varken till grottorna eller kyrkan men väl till en stad Xativa med breda gator och många historiska monument på bergen runt staden.

Den fjärde december



Solen skiner idag också och vi ska fira B:s födelsedag med en utflykt till bergen.

Julgodis och konstitutionsdagen



Det typiskt spanska jul-och festgodiset heter Turrón som är ursprungligen en nougatkaka fylld med mandel men nuförtiden är den blandad med vad som helst från frukt, frön till choklad. I Carrefour finns en hel vägg med olika sorters Turrón.
Den sjätte  december är inte bara Finlands nationaldag utan också Spaniens konstitutionsdag, vad det nu betyder.
Eftersom den i år infaller på en söndag har man i vanlig ordning flyttat den till en vardag, till den åttonde. Så får man en klämdag emellan och folk kan vara långlediga.

Idag



Jag har suttit på balkongen i solen och läst och tittat på de vackra bergen. B är ute och springer. Skolbarnen i parken har precis packat och åkt iväg för att vara på skolan vid fem då de blir hämtade. I timvis har de lekt tävlat sjungit sånger och ramsor med sina tre manliga lärare. Jag är utmattad bara av att ha hört och sett de små cirka femåringarna hålla igång så länge också under matrasten. Utedagar för skolklasser är vanliga här. Mycket rörelse hela dagen.
Så länge solen är uppe är det som sommar ute. Kvällen kommer vid sextiden när solen har gått ner. Å andra sidan har livet på stan börjat då efter siestan.

Hus och värme



Fortfarande bygger man överallt. Vissa byggen har stannat upp pga finanskrisen, andra fortsätter. Alla hus står på pelare. Är det normalt? Aldrig installerar man centralvärme så det kan bli kallt inomhus när temperaturen ute sjunker. Vi som andra använder elelement och en underbar gasvärmare. Sådana med gas fast större finns i vissa uteseveringar som byggt in sig med plastväggar.
Vårt privata problem för dagen är att använda datorn som dvdspelare till teven. Det riktiga problemet i landet är arbetslösheten som ökade med 60000 förra månaden. Det är visserligen färre än tidigare men troligen ingen tröst för de drabbade.
Solen skiner och havet är på sin plats. I parken framför vårt hus har någon skolklass samlats för väldigt högljudda fast organiserade lekar.

Vinterbild



Några löv faller här också men annat blommar.

Godis

I vanliga fall är det nästan inget godis i mataffärerna. Lösgodis börjar komma hit också i liten utsträckning. I Cullera finns en kiosk där man kan peka på det man vill köpa och utanför stora varuhus finns självplock av godis blandat med självplock av oliver och nötter och torkad frukt.
Nu finns det massor konstig julgodis och chokladaskar och kakor i vaenda affär. Jag bestämde mig för att ha godis-och efterrättsförbud från början av oktober till första december. Undantaget var pralinen på den tyska krogen och små croissanter när Anna var här.
Nu ska jag ju äta godis. Hittils har jag kastat nästan allt jag köpt. För sött, för konstigt. Jag har också testat ris med kanel. Lät ju gott men var förfärligt. är också kastat. Nu blir det bara choklad i säkra former.

Det där med gas

Som vanligt har vi gasspis och varmvattnet värms upp med gas och nu har vi också en gasvärmare i lägenheten.
En sak fattar jag inte. Jag trodde att gas inte vägde något men en full gasflaska väger enormt mycket men en tom ingenting. Något är fel med mina fysikkunskaper.

I väntan på mars



Carrefour har inte glömt julen.

December



Så blev det plötsligt december. På teve visar man tyger för Fallaskläder. Ibland är spanjorerna ute i god tid. Det där med julen emellan har man glömt, inte affärerna förstås.
Solen skiner och det är väl 15 grader eller något. Jag har inte kommit iväg till min morgonpromenad än.
Som ni ser på bilden är det lite färg på träden här också.
Mer färg är det på kläderna till Fallas. Nu har man en uppvisning av kläder i historiskt perspektiv i tv. Jag ser inte någon större skillnad.

RSS 2.0