Valenciadagen



Av denna dags firande har jag inte förstått någonting. Det är så när man är en främling i landet och folk inklusive teve talar så ( katalanska) att man inte ens kan slå upp orden i lexikon. Ett år i Frankrike översatte vi med hjälp av lexikon vad som skulle hända på midsommarafton. Vår översättning blev: "Vedklampen kommer i vatten."
Det var inte så lätt att försöka entusiasmera tre mindre barn med detta budskap. Så det är inte säkert om översättningar skulle ha hjälpt till idag.
I morse tittade vi på teve och såg att man i Valencia hade ett högtidligt firande med massvis med folk. Huvudsaken var en stor silvrig fladdermus på ett klot på en silverpinne. Allt detta hissades ner från något viktigt hus till en kvinna som kallades för portadora. Hon hade äran att bära denna tunga sak som var klädd i en sorts klänning, pinnen alltså,  till lite olika torg och till en maffig katedral när någon sorts huvudpräst höll en mässa och hälsade på borgmästaren ( en kvinna ) och det var mycket musik och sist sjöng man valenciasången, den som har en refräng som ur en glad operett. När denna portadora hade burit på denna fladdermus eller helgon eller.. från katedralen via nya torg tillbaka till utgångspunkten där man hissade upp pinnen med fladdermushuvud och klänning tillbaka till någon plats där den kanske får vänta ett år var det högtidliga slut. Sedan har det varit en massa musik och festligheter i Valencia. Och det oundvikliga här i Spanien, fyrverkerier.
Här i Cullera har det varit lugnt. Folk har hämtat sina förbeställda marsipaner i brödbutikerna och ätit sina middagar. I gamla stan har det varit och är en hantverksmarknad där man visar hur man jobbade förr och man kan köpa diverse saker, mest mat. Barnridning är det också fast inte till häst.
Vi har firat genom att ligga på stranden och läsa och simma våra simtag i det varma vattnet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0