Ett katolskt land



Det är intressant att leva i ett katolskt land. Kyrkorna är en del av vardagen. Folk går i mässan. Allt är odramatiskt och ger inget speciellt heligt eller tungt intryck. I mässan kan man prata med kompisarna eller gå ut och röka. Folk kommer och går. Ritualerna sitter i sedan barndomen.  Mässan är ofta kort.
Helgonen och helgonfirandet sker då och då i en blandning av religiösa tecken och vanligt enkelt festande.
Kyrkorna, själva husen är ju konstverk i sig eftersom allt finns kvar, alla otroliga statyer, målningar mm.
Bilden är från en kyrka i Elche där det samtidigt som det vandrade turister med kameror pågick en liten ceremoni för dop i ett hörn, en böneceremoni i en annan del och en ensam nunna med armarna i kors stod lutandes mot en pelare. Allt detta är positivt och enkelt.
Sedan finns den andra sidan där man lägger sig i och fördömer. Maria är ju upphöjd i den katolska kyrkan till en mycket mer betydande plats än i vår. Det syns också i altartavlorna då Maria ofta är huvudpersonen och Jesus på korset har en mindre plats. Med Maria kommer moderskapets glorifierande.
Spanska parlamentet lyckades med väldigt liten röstmarginal införa en lag för fri abort härommånaden. Det ledde till massdemonstrationer i Madrid och andra stora städer. De visar den mer fanatiska sidan av kyrkan.
Idag finns i kyrkorna osmakliga broschyrer mot abort. De liknar sådana som man kan se utanför abortklinikerna i USA.
Jag har ingen aning om hur många spanjorer är religiösa och vilka bara hänger med av en gammal vana.
I vilket fall pågår nu Semana santa. Igår hade olika kyrkornas broderskap ordnat var sin procession med orkestrar med blommor och blås och folk i olika färger av silkesmantlar som gick genom staden med vanligt folk som hade palmblad i händerna. Prästern gick med och allt avslutades med en mässa. Inga smällare eller fyrverkerier den här gången men tyst var det inte med alla kyrkklockor och trummor och blås som försökte överrösta varandra. Så firades palmsöndagens symbolik att ta emot Jesus i Jerusalem.
Sen gick barnfamiljerna till tivolit eller till sina söndagsmiddagar.
Nästa händelse är på torsdag då det är tysta processioner ( vad man nu menar med tyst i det här landet ). Häremellan är det liturgiska mässor flera gånger om dagen i kyrkorna.



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0