Festernas tid



Nu är det bråttom att sammanfatta Fallas innan påskveckan börjar och därefter den stora stadsfesten.
Hur gammal Fallastraditionen är har jag inte fått fram. På tv har man kunnat se svartvita filmer från 50-talet.
Denna fest firas bara i Valenciaregionens städer och har bestämda händelser för varje dag under en vecka men själva förberedelserna börjar i oktober då konstnärerna startar tillverkningen av statyerna som sedan i början av fallasveckan kommer i delar välpackade i plast och byggs upp med hjälp av varje stadsdels fallasarbetare. Det krävs lyftkranar att få alla delarna på plats eftersom nästan alla statyer har något som är fyra fem husvåningar höga. Det är inte bara en staty man har per stadsdel utan ett helt tema. Förr och också nu i Valencia kan det vara karikatyrer av politiker och andra kända människor eller fotbollsspelare ( förstås ). Ronaldo såg jag som staty. Här i vår stadsdel var temat Japan med en jättegeisha i mitten omgiven av sumobrottare och andra typiska japanska figurer. Att beskriva dessa konstverk är svårt, man måste se dem. För barnen bygger man lägre grupper med sagoteman. En jury bedömer olika stadsdelarnas konstverk och man får priser både som bäst i största allmänhet men också till exempel om originalitet, tema mm. Alla dessa fantastiska verk som var helt klara på tisdag bränns upp i finalen på fredag.
Men veckan innehåller massor med andra bestämda händelser som en paellatävling, ett fyrverkeri med otaliga smällare varje dag klockan 14. Väckning av staden med hjälp av smällare och musik varje morgon. Fallasklädda människor, en del utsedda officiellt i högtidliga seremonier i november, vandrar runt på gatorna med sina egna orkestrar. En av kvällarna ägnas åt en blomsterseremoni då alla fallstågen lämnar blommor egentligen till jungfru Maria men i verkligheten till män som med hjälp av dem bygger upp en fantastisk blomsterdekoration. Då är också de allra minsta spädbarnen med.
Fallas är en fest för Josef ( Jesus far ) men också för Magdalena som får börja festen och för Maria. Hela dagarna och nätterna är det kalas med musik och glada människor men inte obehagligt berusade människor. Jag såg inte mina kompisar från den riktiga skuggsidan under hela veckan.
Turisterna invaderade också vår stad. Det var svårt att ta sig fram på min strandpromenad. Restaurangerna hade guldtider. När allt var över på lördagmorgon hade staden gått över till det normala. Allt var bortstädat under natten och inget vemod hängde i luften.
För att förstå eller uppleva fallas som turist måste man nog vara fördomsfri och vara nyfiken på andra kulturer.

Nästa vecka är Semana Santa med sina bestämda händelser för varje dag. Det är igen bra om man kan bibelberättelserna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0