Kungarnas magiska natt



Om nu julen gick ganska obemärkt förbi här var Trettondagsafton, Noche de Rey, den stora festdagen med kavalkader i varje stad så också här. Som karnevalståg vandrade diverse utklädda figurer runt några kvarter i den gamla staden.
Om man vill göra något i denna stad med smala gator måste man få ut alla bilar, rätt och felparkerade i god tid innan. Igår skyltade man om det från tidiga morgonen men ändå hade bogseringsbilarna fullt upp före kvällen. Bortbogserade bilarnas gård fylldes snabbt. Vi kan se den från balkongen.
På kvällen i ösregnet firade man. Det gäller att kunna sin bibel. Kungarna från österlandet, de vise männen, kom med båt på lastbilstak och vinkade värdigt åt folket och kastade karameller kilovis åt barnen. Om man väntat på en prins på en vit springare hela livet hade man chans till en också. En figur red på en riktig kamel. Det var inte Josef. Han satt på en upplyst scen med Maria och Jesus och bara existerade. På scenen stod också borgmästaren evigt leendes och någon som presenterade kungarna Caspar mfl för oss. Något litet barn läste ett lämpligt stycke ur julevangeliet, tror jag. Sedan fick kungarna av borgmästaren guld, myrra och rökelse som de gav till Josef och Maria och en kung talade om kärlek och solidaritet. Det var ju fint. Allt slutade så klart med ett fyrverkeri.
I Madrid kom kungarna med helikopter och hade då följt en articifiell stjärna för att hitta vägen. Det var mycket spektakel och bibelberättelser hopblandade överallt och väldigt många ton godis. Barnen fick sina julklappar igårkväll, vissa barn för andra gången den här julen.
Idag är det som en vanlig söndag. Solen skiner.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0