Sverige som EU-ordförandeland och fotboll och annat

Läste i en nättidning att Växjö håller på att spärra av en del av stan för EUs jordbruksministermöte. Här märks det inte att det är Sverige som är ordförandeland. Varje kväll hör man Zapatero på teve men inte en bild på Reinfeldt eller Sverige. Närmast Sverige kommer man i spansk teve när man visar bilder på Zlatan som gör mål i Barcelona. Jag har också sett i någon affär en liten tröja med nummer 9 och Ibrahimovic på ryggen. Så var det när vi var i Italien också fast värre. Hela dagarna talade kostymklädda Sopranosliknande herrar om fotboll på teve och vi kunde se Ibras varje mål hur många gånger som helst.
Fotboll är fullt allvar här i Spanien också. Om det är en match på teve på vilken nivå som helst samlas människorna, mest män, på kafeerna för att tillsammans titta på fotboll. Man behöver inga stora storbildsdukar. Det räcker med vanliga teveapparater i storlek större. Om man inte har råd eller kan köpa sin öl kan man stå på gatan bakom borden och vara med ändå, åtminstone tills en fru drar med sig sin man till kvällsmässan i kyrkan bredvid.
Förra året var vi i Spanien när det var fotbollsEM. Det var glädje och tutande signalhorn varje gång Spanien gjorde mål. Någon kväll ville vi se Sverige spela mot Ryssland tror jag det var. Samtidigt gick någon match med Spanien. Vi övertalade bartendern i en bar att ha Sverigematchen på en av teveapparaterna. Det blev den minsta som var inomhus i baren. Barpersonalen som var tvungen att jobba just inomhus tittade inte vänligt på oss. De var glada varje gång de fick severa folk utanför och kunde samtidigt titta på den riktiga matchen. Sverige förlorade förstås.
Finalen Spanien - Tyskland såg vi på hemvägen i en större stad i Tyskland. Stora storbildsapparater var uppriggade på torget. Ridande poliser och ambulanser stod beredda. Folk var i feststämning och sjöng på gatorna - före matchen. Varje gång Spanien gjorde mål eller Tyskland missade blev det tystare och tystare i stan. Festen kom fullkomligt av sig.
Kom just på att vi var i Spanien också under fotbollsVM. Var det 1997? Då var det ok att sitta på kafeer och titta på fotboll och vara svensk.
Värmen fortsätter här 28 grader, på kvällarna 27. Havet är varmt och det är vår balkong med.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0