Invandrare

Spanien är EUs största invandrarland, inte Sverige som man ibland hör. Antalet invandrare är över elva procent. De flesta kommer från Sydamerika. Det finns också araber och afrikaner och förstås andra. Det är svårt att se vilka som kommer någon annanstans ifrån.  Alla är ju utlänningar här!
Just här i vår stad ser man inte så många muslimer, inte så klädda i alla fall. På andra ställen i Spanien har muslimer funnits på alla tider och är väl sammansmälta i befolkningen. Till exempel i Andalusien ägs de flesta banker och många stora varuhus av rika muslimer från Marocko.
Det vi i Sverige har sett i massmedia har ofta handlat om flyktingar från Senegal som tar sig till Kanarieöarna och sedan till fastlandet. Också här i staden finns många senegaler som försörjer sig med diverse försäljningar och andra ströjobb. De flesta är här illegalt. Nuförtiden är det svårt att få uppehållstillstånd och man har också börjat skicka tillbaka människor till Senegal och också till andra länder bla till Sydamerika. Detta har socialistpartiets Zapatero kommit överens om med högerpartiet PP. Så går man från vänster till höger med lätta steg här också.
Invandrarna har här som i Sverige varit nödvändiga för landets välfärd. Spanien har ju sedan 90-talet haft en ekonomisk uppgång med massor av byggarbeten och annat som man inte skulle ha klarat av utan de stora invandrargrupperna. Nu är den ekonomiska krisens följder även nått Spanien.
I Cullera kan man alltså möta många senegaler. De flesta kan spanska. Jag såg en morgon en grupp unga män med skrivhäften under armen på väg till något. Spanska för invandrare tänkte jag och försökte följa efter men tappade bort dem i den röriga gamla delen av staden.
Mittemot oss finns något som heter flyktinghjälpen. Jag vet inte om det är kommunalt eller ideelt eller annat. Idag har varit en strid ström av välklädda afrikaner som gått in och kommit ut. Vet inte varför.
I den här staden tycks det också finnas många rumäner och någon gammal rysk koloni.
Sedan finns det ju sådana där lyxutlänningar från de nordiska länderna och från Tyskland och Frankrike som bara bor här en del av året. Åtminstone två är från Sverige.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0